Când toată lumea se aștepta că a văzut tot ce poate Paul Surugiu – Fuego prin multiplele talente și activități, iată că acesta surprinde din nou și lansează o carte, una în care își descrie sufletul convingerile, se adresează și haterilor, explică cum arată viața lui și creionează portretele celor care i-au marcat viața lui, oameni care sunt mari legende ale României și care trebuie prețuiți ca atare.
Cartea se numește „Confesiuni-Cu sufletul pe scena vieții” și a fost editată de Bookzone, iar joi, 22 septembrie, la Biblioteca Centrală Universitară a avut loc evenimentul de lansare oficială a cărții. Vorbim despre o seară memorabilă, un adevărat spectacol, cu momente memorabile și cu mari nume ale culturii adunate la un loc de către artistul care în fiecare clipă a existenței lui se dăruiește publicului și încearcă să impună calitatea, pentru cei care știu să o aprecieze și care au nevoie, în lumea asta complicată, și de o gură de normalitate și de frumos.
Evenimentul a adunat laolaltă o mulțime de personalități și a impus o anumită emoție. Despre carte, despre Paul și despre ce înseamnă el pe scena și în arta românească au vorbit academicianul Răzvan Theodorescu, domnul profesor Dumitru Constantin Dulcan, omul de televiziune și scriitoarea Daniela Zeca Buzura, artista Floarea Calotă, jurnalistul și poetul Adrian Artene, director editorial al trustului de presă „Gândul” și Octavian Ursulescu!
În sală au fost prezente nume ca Mirabela Dauer, Felicia Filip, Corina Chiriac, Ileana Popovici, Stela Enache, Adina Popescu, Sanda Ladoși, Valentina Fătu Pătrașcu, Mioara Velicu, Matilda Pascal Cojocărița, Marina Almășan, Ianna Novac, Alesis și mulți alții, sala dovedindu-se neîncăpătoare cu cei peste 200 de invitați ai artistului. S-a cântat, s-a povestit, s-au spus lucruri admirabile despre țară, despre situația actuală, despre conștientizare și asumare, întreaga manifestare fiind prezidată de artist și de gazdă, doamna Mireille Rădoi, conferențiar universitar, managerul Bibliotecii CentraleUniversitare „Carol I”.
A fost multă emoție și oamenii au înțeles că Fuego nu e doar artistul care cântă despre brad, este un vector de opinie, care poate aduna în jurul său mari nume, care luptă și promovează frumosul și care face lucrur iadmirabile. La finalul serii a urmat o sesiune de autografe în foaierul sălii, acolo unde vedeta TVR 2 a expus și o colecție de tablouri recente, pictate de el. Cartea „Confesiuni. Cu sufletul pe scena vieții” are o prefață semnată depreședintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop și adună gândurile lui Paul Surugiu, despre viață, lume, sentimente, dar și portretele a peste 40 de mari personalități ale României, de la Florin Piersic, Stela Popescu, Draga Olteanu Matei, Tamara Buciuceanu, Ion Dichiseanu, Dorel Vișan la Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Angela Similea, Eugen Doga, Elena Moșuc, Irina Loghin și mulți alții! Cartea cuprinde și un CD, cu 19 piese, lansate și compuse în perioada pandemiei, în ultimii doi ani!
Dincolo de asta, pe 2 octombrie, de la ora 15.00, la TVR 2, Paul Surugiu va începe sezonul 9 al emisiunii „Drag de România mea!”, care se anunță a fi de excepție. Prima gală este dedicată simbolului Maramureșului, doamna Angela Buciu, care va celebra, cu surprize și momente unice, 60 de ani de carieră și 80 de ani de viață. Și desigur, pe 2 decembrie, la Sala Palatului, dela ora 19.00, Fuego propune un super show, alături de Orchestra Fraților Advahov și invitați de marcă, în care va cânta folclor din toate zonele României.
Iată ce mărturisește Fuego cu privire la noul volum care poate fi achiziționat online, de pe site-ul Bookzone sau desigur, din librăriile din toată țara, în rețelele mari:
„Cartea «CONFESIUNI – CU SUFLETUL PE SCENA VIEȚII» este despre sufletul meu, o autobiografie a simțirilor mele, a convingerilor și principiilor mele, nu neapărat o autobiografie a vieții mele. Nu aduc nimic de monden în această carte, nu-mi etalez episoade nesemnificative sau picante, ci pur și simplu expun bucuriile și tristețile, gândurile din ani și crezurile la care țin și pentru care lupt în permanență.
Dincolo de acestea, veți cunoaște un fragment din marea cultură românească văzută prin ochii mei… prin portretele conturate de mine celor care mi-au fost și îmi sunt aproape de suflet, care mi-au influențat parcursul și la brațul cărora am stat cu mari emoții.
Eu nu sunt scriitor, știți asta deja. Nu am pretenții de acest gen și nu mă consider vreun exemplu. Cartea lansată de mine nu este despre un star, despre o vedetă, este despre un puști normal de la Turda, cu un talent la purtător, care a luptat și luptă să facă lumea mai bună și mai frumoasă prin arta sa! Eu asta sunt – băiatul din Ardeal, cu drag de țara lui, cu asumare, muncitor, profesionist, cu dorința de a răzbate și cu singura credință de a oferi oamenilor calitate!
Vor fi mereu contestatari a orice facem. E valabil în cazul tuturor, nu doar al meu. Eu nu mă adresez lor și nu mă interesează părerile unor oameni care nu știu nimic din ce fac, care nu mă cunosc, care nu îmi știu activitatea, munca, zbuciumul și care preferă doar să se agațe de automatisme convenabile. Nu sunt vreun perfect și nu am pretenții de a fi considerat vreun model, dar totuși, zic eu, că în țara aceasta în care atitudinea lasă de dorit pe zi ce trece, eu încerc să păstrez, în tot ce fac, o decență, un bun simț și o calitate a muzicii și a cuvântului rostit.
Nu mă cred star, nu sunt «cel mai», n-am milioane de fani și sunt tare ancorat în realitatea mea și în cea din jur. Nu-mi plac multe lucruri. Pe unele le comentez și le exprim răspicat, pe altele le țin doar pentru mine! Pe scurt, eu sunt Paul. Sau Cipi – așa cum îmi spun toți cei din familie. Sunt artistul Paul Surugiu – Fuego și omul. Nu fac diferențe între aceste roluri, iubesc publicul, iubesc intimitatea mea, nu mă dau în stambă, nu epatez cu nimic, îmi pun sufletul pescena vieții, pentru voi, într-o continuă și deplină confesiune a vieții mele!”, a spus Paul Surugiu-Fuego.